Ekonomi ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı Ders Planı

Üniversite Senatosunun 28.12.2015 tarih ve 2015/18-1 sayılı karar eki                     EK.1    
EKONOMİ VE FİNANS  
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS PLANI
1.YARIYIL
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS İş yükü
EFT 501 Uluslararası Ekonomi Politik 3 0 3 7,5 11,25
EFT 503 Makroekonomik Göstergelerin Analizi 3 0 3 7,5 11,25
EFT 505 Ekonomi ve Finans için Sayısal Yöntemler 3 0 3 7,5 11,25
EFT 507 Finansal Piyasalar 3 0 3 7,5 11,25
TOPLAM 12 0 12 30 45
 
2.YARIYIL
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS İş yükü
EFT 506 Ekonomik Entegrasyonda Yeni Dinamikler 3 0 3 7,5 11,25
EFT 504 Gelişen Piyasalar Ekonomisi 3 0 3 7,5 11,25
EFT 526 Portföy Yönetimi 3 0 3 7,5 11,25
EFT 524 İşletme Finansı 3 0 3 7,5 11,25
TOPLAM 12 0 12 30 45
 
3.YARIYIL
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS İş yükü
EFT 509 Para Politikası ve Bankacılık 3 0 3 7,5 11,25
EFT 510 İslam Ekonomisi ve Finansı 3 0 3 7,5 11,25
EFT 513 Dönem Projesi 0 0 NC 15 22,5
TOPLAM 6 0 6 30 45
 
GENEL TOPLAM     K AKTS İş yükü
    30 90 135

DERS İÇERİKLERİ

EFT 501: Uluslararası Ekonomi Politik

Bu dersin amacı öğrencileri uluslararası ekonomi politik (UEP) disiplininin temel tartışma konularıyla tanıştırmaktır. Dönem başında uluslararası ekonomi politiğin teorik çerçevesini oluşturan karşıt paradigmalar ele alınacaktır. Bunların başlıcaları merkantilist, liberal ve Marksist/yapısalcı paradigmalardır. Daha sonra serbest ticaretin toplumsal refahla ilgili sonuçları tartişılacaktır. Bu bağlamda liberal paradigma ile Marksist/yapısalcı paradigma birbirinden çok farklı sonuçlara varmaktadır. Bunu takiben uluslararası para sisteminin tarihi gelişimi ve sistemin bugünkü yapısı vurgulanacaktır. Daha sonra uluslarüstü ekonomik ve siyasi blokların karşı karşıya olduğu sorunlar Avrupa Birliği’nin genişleme süreci bağlamında ele alınacaktır. Son olarak Eurozone bölgesindeki ülkelerin karşı karşıya olduğu makroekonomik güçlükler tartışılacaktır.

EFT 503: Makroekonomik Göstergelerin Analizi

Makroekonomi teorisine giriş; makroekonomik göstergeler: grafikler, tablolar, istatistik ve raporlama teknikleri; temel göstergelerin yorumlanması; makroekonomik göstergelerin karşılıklı etkileşimleri ve diğer göstergeler üzerindeki etkileri; makroekonomik öngörü ve tahminleme; Türkiye ve diğer ülkelerden vaka çalışmaları; kredi derecelendirme kurulışları ve kullandıkları kriterler; ülke riski analizi.

EFT 505: Ekonomi ve Finans için Sayısal Yöntemler I

Ekonomi ve Finansda kullanılan temel sayısal teknikler; türev ve diferansiyel denklemler; static ve dinamik optimizasyon; doğrusal cebirin temel araçları; ekonomi ve finansda kullanılan istatistik teknikleri ve uygulamaları.

EFT 507 Finansal Piyasalar

Menkul değer piyasalarının yapısı ve işleyişi; menkul değerler piyasasının araçları (hisse senedi, tahvil ve türevler); menkul değerler piyasalarında denetleme ve gözlemleme ile görevli kuruluşlar; para piyasasının kurumsal çerçevesi: ticari bankalar, yatırım ve gelişim bankaları; bankalar dışındaki finansal kuruluşlar; menkul değer piyasalarında faaliyet gösteren şirketler ve menkul değer piyasalarındaki potansiyel yatırımcılara verilen danışmanlık hizmetleri.

EFT 508 Uluslararası Ticaret ve Yatırımlar

Bu ders uluslararası iktisat teorisinin reel ve parasal bölümlerindeki temel konuları kapsar. Dersin başında Rikardiyen ve standart dış ticaret teorileri işlenecektir. Daha sonra neoklasik üretim ve bölüşüm teorisinin temel ilkeleri ele alınarak arz ve talep, teklif eğrileri ve ticaret hadleri gibi konular analiz edilecektir. Heckscher-Ohlin ve faktör fiyatı eşitlenmesi teoremleri reel teori bağlamında işlenen son konular olacaktır. Parasal dış ticaret teorisi bağlamında ise esnek ve sabit kur rejimleri altında fiyat uyum mekanizması ve açık ekonomide makroiktisat konuları işlenecektir.

EFT 506 Ekonomik Entegrasyonda Yeni Dinamikler: Küreselleşme Karşısında Bölgeselcilik

Avrupa Bağlamında ekonomik entegrasyonun tarihi: Zollverein, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi (ASTB) ve Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET); Ticaret ve Gümrük Vergileriyle ilgili Genel Anlaşma (TGVGA), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (KASTB); bölgesel ekonomik entegrasyon ve Avrupa Birliği (AB); küreselleşme bağlamında ekonomik entegrasyonun yeni dinamikleri: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) ve Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ).

EFT 509: Para Politikası ve Bankacılık

Paranın tanımı, para arz ve talebinin belirlenmesi, fiyat seviyesindeki değişiklikleri açıklamayı amaçlayan teoriler; başlıca merkez bankalarının karşılaştırmalı bir değerlendirmesi: Federal Reserve, İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Merkez Bankası; para politikasının hedefleri ve araçları.

EFT 524 İşletme Finansı

Şirket finansmanının temel ilkeleri, yatırım kararlarının analizi; temettü politikasi, borç politikası ve sermaye yapısı; finansal performansın analizi; finansal rasyolar ve hisse değerleme yöntemleri; birleşme ve satın almalar.

EFT 526: Portföy Yönetimi

Portföyün tanımlanması; geleneksel ve modern portföy teorisi; Markowitz portföy teorisi; finansal varlıklara bağlı risk ve getiri hesaplaması; belli bir portföyün risk ve getirisini hesaplama; farklı finansal varlıkların getirileri arasında kovaryans ve korelasyon hesaplamaları; finansal sermaye değerlemesi ve getirisinin tahminlenmesi; portföy performansının değerlendirilmesi; aktif portföy yönetimi; uluslararası porföy çeşitlendirmesi.

EFT 510: Islam Ekonomisi ve Finansı

Islami iktisadın temelleri; İslami iktisadın tarihi; İslami finansın teorisi ve pratiği; İslami finansın sorunları; İslami finansal araçlar; dünyada İslami finans; İslami finansın geleceği.